Dezynfekcja

Definiuje się ją jako odkażanie, niszczenie drobnoustrojów chorobotwórczych i ich form przetrwalnikowych. W dezynsekcji wykorzystywane są metody chemiczne i fizyczne.

Dezynfekcję dzielimy na:

  • zapobiegawczą (profilaktyczną) – wykonywaną stale lub okresowo w określonych przedziałach czasowych;
  • ogniskową (bieżącą) – stosowaną ciągle w otoczeniu osób zakaźnie chorych;
  • końcową – wykonywana w otoczeniu zakaźnie chorych po usunięciu ich z pomieszczeń albo po zakończeniu choroby i okresu zaraźliwości.

W dezynfekcji najczęściej przeprowadzane są zabiegi zapobiegawcze z zastosowaniem technik opryskowych przy użyciu chemicznych środków dezynfekujących.
Stosując metody chemiczne w dezynfekcji opryskowej niezbędna jest gruntowa wiedza z zakresu i sposobu działania środków, ich przechowywania oraz czynników, od których zależy ich skuteczność tj. stężenia, czasu działania, temperatury, wilgotności i pH środowiska.
 

 
 

Witryna wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celach sesyjnych oraz statystycznych. Więcej informacji w polityce prywatności.
 
 
OCHRONA I PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH